Za dodatne informacije pozovite tel / viber 063.310584

Sirova Čokolada

Budimo iskreni. Svi volimo cokoladu bez obzira na nase religiozno ubedjenje, kulturu, zivotnu dob ili pravac koji sledimo. Ova boznaska poslastica je najveci dar koji sami sebi mozemo pokloniti. Sirova cokolada je cisti oblik ljubavi za sebe i svoje telo.

Recept za tamnu cokoladu

–          250 grama kakao butera (narenadanog ili nozem isitnjenog na listice)

–          125 grama kakao praha (ako zelite sladju cokoladu dodajte manje kako praha)

–          100 grama nekog zasladjivaca ( ja koristim secer od kokosovog cveta)

Metod pripreme:

U ciniju dodajte prvo kako Buter a onda sve ostale namirnice.

U drugoj posudi stavite vodu da prokljuca, iskljucite vatru i stavite odozgo ciniju sa kakaom. Kad se kako buter 30% otopi pocnite sa mesanjem, ne pre toga.

Ako imate Vitamix blender, dodajte rastopljenu smesu u vitamix i ukljucite ga na High par skundi. Izmerite nakon toga temperaturu cokolade termometrom zakuvanje. Smesa mora biti 42 stupnja C.

Ako imate neki drugi blender ili nemate nikakav blender, onda ugrijte  smesu na 42 stepena u toploj vodi.

Zapamtite: Kakao i voda su neprijatelji cokolade. Pobrinite se zato da nijedna kapljica vode ne udje u posudu sa kakaom.

Nakon toga potrebno ja da cokoladu ohladimo. Mesajte smesu jednolicno u haldnoj ciniji dok ne spusti temperaturu na 30 stepeni. U zavisnosti od temperature u prostoriji tomezeda potraje i od 10 – 20 minuta. Taj se poces zove tempering.

Kad je cokolada dostigla temperaturu nizu od 31,5 stepen moze se sipati u zeljne modlice. Mozete je ostaviti na sobnoj temperaturi da se stvrdne ili je staviti u frizider ili zamrzivac, tada je cokoladi svega 20ak minuta potrebno da se stvrdne.

Tako pripremljena cokolda se nece rastopiti na sobnoj temperaturi i ima duzi rok trajanja (6-12 meseci, ako opstane toliko dugo J)

Recipe Rating

  • (0 /5)
  • 0 Rating