Za dodatne informacije pozovite tel / viber 063.310584

Sadržaj ovog sajta, Recepti gurmanske sirove hrane i fotografije presnih jela, čiji je autor  Olivera Rosić, registrovano je autorsko delo u ZAVODU ZA INTELEKTUALNU SVOJINU, Beograd, Kneginje Ljubice 5. pod brojem  5844 ©
Korišćenje autorskog dela dozvoljeno je samo uz pisanu dozvolu autora.

Opširnije o autorskom delu koje je zaštićeno u Zavodu za intelektualnu svojinu:

Sirova hrana, gurmanska sirova hrana, gurmanska presna hrana  kao termini:

Originalne autorske recepture za pripremu hrane od presnih, isključivo biljnih namirnica, sa izuzetkom upotrebe meda u pojedinim receptima kao zaslađivača, ali samo alternativno – lako zamenjivo namirnicom Agave nektar biljnog porekla.

Ostale namirnice koje se pojavljaju u receptima uključuju:

 • Povrće – korenasto, zeleno lisnato i plodove u svom originalnom, sirovom – neprerađenom stanju kao i povrće sušeno na niskim temperaturama – npr. sušeni paradajz, tkzv. “sundried”;
 • Voće i plodovi u svom svežem, neprerađenom stanju, kao i voće sušeno na niskim temperaturama: suvo grožđe, kajsije, urme, smokve, šljive, brusnice, goji bobice, bobice aronije itd.;
 • Samoniklo jestivo bilje u svom originalnom svežem i neprerađenom obliku;
 • Divlje – samonikle (šumske gljive) jestive u presnom stanju i sušene na niskim temperaturama;
 • Gajene gljive – kao što su šampinjoni, bukovače, shiitake (na hrastovom drvetu) Judino uvo (na drvetu vrbe) koje su jestive u presnom obliku ili sušene na niskim temperaturama;
 • Orašasti plodovi kao što su domaći orah, lešnik, badem, zatim indijski orah, brazilski orah, makadamija orah;
 • Semenke kao susam, suncokret, semenke specijalne sorte bundeve – tkzv. golica, semenke posebne vrste bora – pinjole, semenke čorokota tkzv. “crni kim” odnosno “crni susam”.
 • U recepturama se takođe koriste tkzv. “hladnoceđena” ulja, ulja dobijena hladnim postupkom i nerafinisana od masline, suncokreta, susama, golice, kokosovo i palmino hladnoceđeno ulje, hladno ceđeno ulje avokada i lana.
 • Od začina, u recepturama se koriste najviše sveže začinsko i sušeno bilje, kao i ostali prirodni začini koji ne sadrže natrijum glutaminat i druge vrste pojačivača ukusa,kvalitetne prirodne soli (kao morska, himalajska, crna himalajska) i drugi prirodni začini kao djumbir, sušena ljuta paprika, biber, kurkuma, kumin itd.
 • U recepturama se koriste i morske alge jestive u presnom stanju, kao npr. nori, arame alge, irska mahovina – “Irish moss”;
 • Od žitarica, u recepturama se koriste cela i postupkom naklijavanja aktivirana zrna žitarica pšenice, spelte, prosa, amaranta, kinoe (quinoa), heljde, kao i izdanci i mladice, kako žitarica tako i semenki (npr. suncokreta, alfalfa deteline i dr).
 • Od pasulja, u recepturama se koriste naklijala zrna mung pasulja i leblebije – nauta.

U recepturama sadržanim u okviru autorskog dela Sirova (presna) hrana i Sirova (presna) gurmanska hrana ne koriste se namirnice životinjskog porekla kao što su meso životinja, riba, školjki, rakova, niti mlečni proizvodi životinjskog porekla kao ni jaja, kao ni razne vrste dodataka za konzerviranje, duže trajanje hrane, koncentrati sirćetne kiseline, beli šećer, veštački prehrambeni dodaci za bolji ukus hrane; recepture u kojima se takve namirnice pojavljuju ne spadaju u opseg ovog autorskog dela i nisu predmet autorskih prava ukoliko neki drugi autor želi da ih autorizuje a u sklopu novih trendova u ishrani kao što je paleo dijeta i sl.

Recepture za presna – sirova jela, kao i svi postupci pripreme hrane uključuju mehaničku obradu – usitnjavanje, mlevenje, obradu u električnim ili ručnim aparatima kao što je blender ili sokovnik za ceđenje soka tkzv. hladnim postupkom, ili ručno usitnjavanje namirnica.

Takođe se u pojedinim receptima pojavljuje obrada namirnica namakanjem u mlakoj vodi određeni broj sati – za orašaste plodove, semenke i žitarice u cilju omekšavanja i aktiviranja enzima.

Termička obrada obavlja se samo na temperaturi do 42 stepena Celzijusa, u posebno konstruisanim kuhinjskim aparatima za takvu vrstu sušenja hrane, kako bi se očuvala enzimska aktivnost u hrani, i svo bogatstvo termolabilnih vitamina i minerala u svežnim, biljnim namirnicama čije se korišćenje predlaže u receptima.

Za plasiranje svojih receptura koristim  domen https://www.sirovahrana.rs odnosno http://www.sirovahranahrana.info

Korišćenje interneta kao elektronskog medija za objavljivanje mog autorskog dela koristim u sklopu dobropoznate forme za internet stranice, a to je tkzv “blog”, koji autorima omogućava da svoja pisana dela i autorske fotografije na jednostavan i lako dostupan način stave čitaocima na uvid, obzirom da je internet elektronski medij koji se brzo razvija, dostupan je velikom broju čitaoca, takođe se na internet-u sadržaji lako i brzo objavljuju i koriguju.

Radionice pripreme sirove (presne) gurmanske hrane predstavljaju specifičan izraz predstavljanja mojih autorskih recepata kroz zabavnu edukaciju u kojoj se učesnici radionica uče da sami pripremaju ovakva jela od svežih, presnih biljnih namirnica.

Cilj koncepta Radionica pripreme sirove (presne) gurmanske hrane jeste da se učesnici radionica – najčešće porodični ljudi, mladi i oni koji žele da unaprede svoje navike u ishrani obuče na lak i zabavan način da u svom domu pripremaju zdravije obroke od presnog voća, povrća, orašastih plodova i da na taj način unaprede svoje i navike u ishrani svoje porodice. Radionice pripreme sirove hrane imaju za cilj da promovišu prednost sveže, organski i lokalno gajene biljne hrane u odnosu na industrijske prehrambene konzervirane proizvode. Radionice pripreme sirove hrane nemaju za cilj lečenje niti bilo kakav medicinski tretman, već samo razvijanje pozitivnog stava prema usvajanju zdravijeg životnog stila koji uključuje raznovrsnost i uvođenje sveže, organske, neprerađene biljne hrane u svakodnevnu ishranu, i tako doprinosi podizanju kvaliteta prehrambenih navika onih ljudi koji se odluče da revidiraju svoju dnevnu rutinu ka zdravijim izborima.

Završila sam i obuku na engleskom jeziku u Američkkoj školi “Raw Vegan Love Academy” LoveLsTzy School čiji sam sertifikat dobila u avgustu 2012 godine, kao registrovani student No. 4113827-83 dobila sam zvanje “Raw Vegan Love Chef and Instructor” (Instruktor i Šef za pripremu sirove veganske (biljne) hrane).

Takođe sam, u cilju unapređenja obrazovanja i u skladu sa svojim konceptom održavanja Radionica pripreme sirove hrane u prirodnom ambijentu, uz edukaciju o važnosti organskog uzgoja na prirodan način biljne hrane, kao i promovisanja zdravijeg životnog stila koji uključuje šetnje po prirodi, sakupljanje samoniklog bilja i plodova kao i lagane fizičke vežbe na čistom vazduhu, za takav predlog programa koji bi se održavao u seoskim sredinama dobila i podršku Akademske grupe ACADEMICA iz Beograda, pa sam uspešno završila i obuku iz njihovog programa Dositheus – profesionalni razvoj u kulturnim industijama novembra 2012 godine.

Objedinjujući oba koncepta kao svoja autorska dela, želela bih da pokrenem i kurseve edukacije za pripremu sirove (presne) gurmanske hrane, koji bi omogućili zainteresovanima da dobiju i više znanja o samim tehnikama za gurmansko spremanje sirove hrane, i da tako, u zavisnosti od nivoa obuke koju će polaznici odabrati, izdajem i odgovarajuće potvrde o završenom kursu Pripreme gurmanske sirove (presne) hrane po konceptu Olivere Rosić.

U slučaju neovlašćenog korišćenja autorsk0og dela i/ili njegovih delova, nadležna je advokatska kancelarija Zorana Talovića iz Beograda, tel. 062/479119