Za dodatne informacije pozovite tel / viber 063.310584
Pšenična trava i u Vašoj kuhinji

Pšenična trava i u Vašoj kuhinji

Kako sam već opisala u prethodnom članku jednostavan postupak klijanja u vrećici, sada želim da Vam opišem, korak po korak, kako da imate svežu pšeničnu travu u kuhinji – živu travu koju možete koristiti za cedjenje soka ili za zelene kašaste sokove.

Potreban pribor je jedna plitka posuda za sadnju, koja je perforirana na dnu, kako bi obezbedili oticanje viška vode. To može da bude i najobičnija plitka tacna, koju ste izbušili  ili specijalne plitke posude za uzgoj izdanaka; Mladu pšeničnu, speltnu ili ječmenu travu možete gajiti na tankom sloju zemlje – humusa, ili bez samo zalivajući klice do porasta.

Ja volim da je gajim na tankom sloju hranljive podloge, jer mislim da tako trava iz zemljišta vuče više hranljivih materija, a o tome je pisala i Ann Vigmour.

Naklijala zrna pšenice/spelte/ječma/heljde rasporedite gusto po tankom sloju zemlje – nije potrebno da vodite računa o razmaku izmedju biljaka, jer ćemo koristiti izdanke – mladice.

Klice možete pokriti i tankom providnom folijom za pakovanje hrane nakon što ste ih pažljivo zalili gusto zasejane na podlozi.

Ostavite ih na sobnoj temperaturi i pustite ih da rastu. Za par dana, primtećete početak rasta mlade trave.

Svakim danom, klice mlada trava će biti sve veća, i zabavno je pratiti kako raste 🙂

Posle otprilike 10 do 13 dana, u zavisnosti od toga koliko je toplo u prostoriji, trave će biti spremna za žetvu.

Jako je važno da obezbedite oticenja vode iz posude u kojoj trava raste, jer ako ima previše vode, doći će do pojave budji. Pojava budji na vlatima trave inače je i glavni problem prilikom gajenja pšenične trave, zato je savet da obratite pažnju kako na potrebno oticanje viška vode tako i na kvalitet same pšenice, poželjno je da radite sa organskim semenom ili sa speltom.

No comments yet.

Оставите одговор