Za dodatne informacije pozovite tel / viber 063.310584

Mleko od brazilskog oraha

Brazilski orah je poznat kao jako dobar izvor selena, E vitamina, vitamina B kompleksa kao i veoma dobar izvor raznih minerala. Budući da je veoma bogat nezasićenim mastima i poznat kao dobar antioksidant, idealan je i za mleko.

Ja sam potapala brazilski orah u mlakoj vodi preko noći pre obrade.

Potrebna je jedna šolja brazilskog oraha i tri šolje čiste, filtrirane vode. Od opreme je potreban dobar blender Vitamix, Omniblender ili Vegavita blender; Osim toga, potrebna je čista gaza, ili vrećica za filtriranje mleka.

Uz to će vam trebati i jedna šira šerpa ili posuda u kojoj ćete filtrirati mleko kroz vrećicu.

Nakon ceđenja mleka, preostali suvi ostatak iz vrećice možete odložiti u plastičnoj kutijici u frižider, za pripremu kolača, ili sušiti u dehidratoru kao brašno.

Tips&Tricks (male cake) 

Predlažem Vam da pripremate neutralno mleko, kako biste se kasnije opredelili oko korišćenja preostale pulpe iz vrećice: za slatke kekse ili “sirni” fermentisani namaz.

Ukoliko za pripremu biljnih mleka koristite aparat za mleko , za pripremu sirovih mleka uključite samo opciju za motor, dakle bez kuvanja, i mleko će biti spremno iz aparata za cca 5 minuta 🙂

Recipe Rating

  • (0 /5)
  • 0 Rating

Namakane brazilske orahe isparti vodom, zaim ih dodati u posudu blendera, dodati tri šolje čiste vode i obrađivati do glatke emulzije. Primetićete kako se mleko izdvaja u posudi blendera i po belim brazdama sličnim onim od punomasnog mleka koje se formiraju po zidovima posude. Zatim emulziju procedite kroz vrećicu za mleko u čistu posudu. Po želji, dodajte dve urme ili kašičicu zaslađivača i vratite u posudu blendera da se sjedini , ukoliko želite zaslađeno mleko. Za neutralan ukus mleka, dobijeno mleko samo ulijte u staklenu posudu sa zatvaračem i odložite u frižider. Mleko popijte u roku od najduže tri dana. Preostali suvi ostatak iz vrećice možete odložiti u plastičnoj kutijici u frižider, za pripremu kolača, ili sušiti u dehidratoru kao brašno.

About Chef