Brazilski orah je poznat kao jako dobar izvor selena, E vitamina, vitamina B kompleksa kao i veoma dobar izvor raznih minerala. Budući da je veoma bogat nezasićenim mastima i poznat kao dobar antioksidant, idealan je i za mleko.
Ja sam potapala brazilski orah u mlakoj vodi preko noći pre obrade.
Potrebna je jedna šolja brazilskog oraha i tri šolje čiste, filtrirane vode. Od opreme je potreban dobar blender Vitamix, Omniblender ili Vegavita blender; Osim toga, potrebna je čista gaza, ili vrećica za filtriranje mleka.
Uz to će vam trebati i jedna šira šerpa ili posuda u kojoj ćete filtrirati mleko kroz vrećicu.
Nakon ceđenja mleka, preostali suvi ostatak iz vrećice možete odložiti u plastičnoj kutijici u frižider, za pripremu kolača, ili sušiti u dehidratoru kao brašno.
Tips&Tricks (male cake)
Predlažem Vam da pripremate neutralno mleko, kako biste se kasnije opredelili oko korišćenja preostale pulpe iz vrećice: za slatke kekse ili „sirni“ fermentisani namaz.
Ukoliko za pripremu biljnih mleka koristite aparat za mleko , za pripremu sirovih mleka uključite samo opciju za motor, dakle bez kuvanja, i mleko će biti spremno iz aparata za cca 5 minuta 🙂





Autorka portala Sirovahrana.rs Olivera Rosić, etička je vegetarijanka i zaljubljenik u kulinarstvo; Obožava ukusne salate, namaze i fine krekere, bogate kremove sa sirovom čokoladom. Učestvuje u mnogim TV emisijama o ekologiji sa svojim receptima, redovno gostuje na manifestacijama koje promovišu zdravu, vegansku prehranu i drži radionice pripreme gurmanske sirove hrane. Sve Oliverine recepte , kao i savete kako se organizovati u kuhinji, krenuti u nabavku namirnica i potrebnih kuhinjskih aparata, osim na portalu sirovahrana.rs možete naći i u knjizi recepeta "Presno gurmanski s ljubavlju - Ulazak u svet sirove vegan ishrane na lak i zabavan način".










Rate this recipe
0 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.