Sirova alternativa prženim i presoljenim semenkama bez nutritivne vrednosti: začinjeno i pikantno da napunite činijice grickalicama!
Potrebno je:
3 šolje sirovih semenki – golice, ili kombinacija suncokreta i golice;
Jedna i po kašičica karija u prahu;
1 kašičica kvalitetne soli – himalajske ili morske;
Jedna četvrtina kašičice kumina;
2 kašičice kurkume;
Jedna i po kašičica crnog luka u prahu;
Pola kašičice belog luka u prahu.
Priprema:
Semenke namakati u mlakoj vodi šest do osam sati ili preko noći. Isprati i procediti semenke i pomešati sa začinima. Raširiti po pak papiru ili podlozi za sušenje na ploči dehidratora. Sušiti u dehidratoru na 45 C ili u rerni na najnižoj temperaturi oko 6 do 8 sati.
Male tajne (tips & tricks)
Namakanjem semenki u mlakoj vodi preko noći aktivira se enzimska aktivnost i odstranjuju inhibitori varenja; dodavanjem začina i sušenjem, postižemo ukus sličan prženju semenki u ulju i dobijamo zdravije grickalice. Semenke bundeve su dragoceni izvor cinka, mangana, magnezijuma, fosfora, bakra i gvožđa. Poznate su takodje po svom blagotvornom delovanju kod dijabetesa.




Autorka portala Sirovahrana.rs Olivera Rosić, etička je vegetarijanka i zaljubljenik u kulinarstvo; Obožava ukusne salate, namaze i fine krekere, bogate kremove sa sirovom čokoladom. Učestvuje u mnogim TV emisijama o ekologiji sa svojim receptima, redovno gostuje na manifestacijama koje promovišu zdravu, vegansku prehranu i drži radionice pripreme gurmanske sirove hrane. Sve Oliverine recepte , kao i savete kako se organizovati u kuhinji, krenuti u nabavku namirnica i potrebnih kuhinjskih aparata, osim na portalu sirovahrana.rs možete naći i u knjizi recepeta "Presno gurmanski s ljubavlju - Ulazak u svet sirove vegan ishrane na lak i zabavan način".










Rate this recipe
0 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.