Popaj salata popularna je salata sa svežim spanaćem, šampinjonima i ljubičastim lukom prelivena mešavinom kisele pavlake i majoneza. Ja nisam dodavala ljubičasti luk, ali bi se sasvim lepo uklopio kao dodatak. Evo presne vegan verzije 🙂 Idealni obrok sada kada nam stiže mladi sočni spanać koji raste po hladnijem vremenu (letnji spanać zadebljalih, manjih listova baš i ne volim)
Potrebni sastojci: 250 gr sapanaća, nekoliko svežih pečuraka – šaminjoni, ili još bolje, šitake, 6 mekih urmi ili po želji više, kašika maslinovog ulja, kašika soka od limuna, dve kašike tahinija – susamovog putera, dva prstohvata himalajske soli, dve kašike čiste, filtrirane vode.
Postupak pripreme:
Operite spanać, uklonite mu peteljke i na dašcici ga narežite oštrim nožem na rezance;
Meke sočne iranske urme odvojite od koštica i nasecite na krupnije komade;
Rezance spanaća i urme složite u posudu za služenje, i dodajte na listiće naseckane pečurke.
Preliv pripremite od dve kašike tahinija, soka od limuna, vode, maslinovog ulja, i malo soli. U posudi izmeštaje sve viljuškom da preliv bude kompaktan. Po želji dodajte i kašiku delikatesnog nutritivnog kvasca i prelijte preko salate. Kvaščeve pahuljice možete posuti i preko prelivene salate.
Tips&Tricks, male cake: Osim spanaća, u salatu možete obilno naseckati i sveži peršun; Ako ne koristite luk, u preliv dodajte pola kašičice indijskog začina Asefetida
Rate this recipe
0 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.