Ovaj ukusan, bezglutenski keks, možete da napravite uporedo sa mlekom od brazilskog oraha – naime, bilo da ste pravili mleko sa urmama ili neutralno, pulpu možete upotrebiti za keks na sledeći način;
Potrebne namirnice:
šolja brazilskog oraha ili pulpe od filtriranja mleka
dve supene kašike mlevenih semenki lana
tri li više svežih urmi, po ukusu
kašika finog organskog rogača u prahu
sasvim malo filtrirane, čiste vode – cca dve supene kašike
mrvica himalajske soli
Pulpu od ceđenja mleka iz vrećice, odnosno samleveni brazilski orah pomešajte sa samlevenim semenkama lana u posudi;
Urme obradite sa vrlo malo vode u blenderu tako da dobijete gustu pastu – zasladjivač;
Umešajte ovu slatku pastu u mešavinu samlevenog brazilskog oraha i lana;
Po želji, ostavite malu količinu ove smese za ukrašavanje keksa;
U ostatak smese, dodajte kašiku finog mlevenog rogača i dobro izmešajte;
Od dobijene guste smese, pravite male okrugle kekse i ređajte po tefleks podlozi dehidratora;
Po želji, smesom bez umešanog rogača napunite špric za ukrašavanje i napravite dekoraciju po obodu keksa;
stavite na sušenje , na temperaturi od 42 C oko 4 sata ili koliko je potrebno da keks bude suv;
keks čuvajte u staklenoj tegli koja se dobro zatvara.





Autorka portala Sirovahrana.rs Olivera Rosić, etička je vegetarijanka i zaljubljenik u kulinarstvo; Obožava ukusne salate, namaze i fine krekere, bogate kremove sa sirovom čokoladom. Učestvuje u mnogim TV emisijama o ekologiji sa svojim receptima, redovno gostuje na manifestacijama koje promovišu zdravu, vegansku prehranu i drži radionice pripreme gurmanske sirove hrane. Sve Oliverine recepte , kao i savete kako se organizovati u kuhinji, krenuti u nabavku namirnica i potrebnih kuhinjskih aparata, osim na portalu sirovahrana.rs možete naći i u knjizi recepeta "Presno gurmanski s ljubavlju - Ulazak u svet sirove vegan ishrane na lak i zabavan način".










Rate this recipe
0 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.